2019-04-03 06:59 AM
Rzadko się zdarza, żeby trzeba było dodatkowo dokwasić sok - zwykle wręcz przeciwnie, z typowych deserowych jabłek wychodzi nieco zbyt kwaśny. Jeśli masz do tych jabłek dostęp również w kolejnym sezonie, to to jest super baza do zmieszania z innymi odmianami.
Faktycznie dość długo to drożdżom zajęło, szczególnie że dodałeś pożywkę. Trudno powiedzieć co było powodem, ale nie sądzę żeby to miało jakiś związek z obecnością słodzika. Może to jest specyfika szczepu (będę niedługo sprawdzał postępy w moim teście drożdży, to zobaczymy czy zachowują się podobnie), a może były magazynowane w sklepie w niekorzystnych warunkach.. A też sporo szkody można im zrobić jak się wsypie prosto z lodówki do w soku w temperaturze pokojowej. Ale ważne że sobie w sumie poradziły, a że długo im to zajęło to w sumie tym lepiej
Super że wyczekałeś tyle czasu, widać że cydr jest pięknie klarowny!
Jak jest zbyt słodki, możesz spróbować go sobie jeszcze trochę dokwasić, przed wypiciem - kwas trochę zniweluje wrażenie słodkości.
Faktycznie dość długo to drożdżom zajęło, szczególnie że dodałeś pożywkę. Trudno powiedzieć co było powodem, ale nie sądzę żeby to miało jakiś związek z obecnością słodzika. Może to jest specyfika szczepu (będę niedługo sprawdzał postępy w moim teście drożdży, to zobaczymy czy zachowują się podobnie), a może były magazynowane w sklepie w niekorzystnych warunkach.. A też sporo szkody można im zrobić jak się wsypie prosto z lodówki do w soku w temperaturze pokojowej. Ale ważne że sobie w sumie poradziły, a że długo im to zajęło to w sumie tym lepiej
Super że wyczekałeś tyle czasu, widać że cydr jest pięknie klarowny!
Jak jest zbyt słodki, możesz spróbować go sobie jeszcze trochę dokwasić, przed wypiciem - kwas trochę zniweluje wrażenie słodkości.