Taniny
#4
Adam koniecznie daj znać jak się ten cydr z taninami z pod linku wyszedł, sam jestem ciekawy, jak dotąd mam nikłe doświadczenie z taninami w proszku.

Co do jarzębiny też zbyt mało wiem, ale może w tym roku zbiorę trochę i sam wypróbuję.

Z kartonika jeden, jedyny raz robiłem cydr, wyszedł na tyle niesmaczny że już się drugi raz nie skusiłem.
Jeśli chodzi o dosładzanie cukrem w celu zwiększenia gęstości początkowej - i tym samym podniesienia zawartości alkoholu- to robiłem to kilka razy, ale niestety mam ogromne wrażenie - i to chyba jest prawda - że cydr nabiera nut spirytusowych, po prostu wali takim tanim winem jabłkowym, bardzo, ale to bardzo mi się to nie podoba, takie nuty rozpuszczalnikowe wręcz, nawet po 6 miesiącach jeszcze to czuć, stąd unikam dodawania cukrów prostych. Od tego roku będę zawsze miał w zanadrzu jakiś koncentrat jabłkowy, albo spasteryzowany w słoikach, albo mrożony w kostkach zrobię np. 500ml, żeby móc się ratować jak sok będzie mało słodki.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Taniny - przez Jtomas - 2019-04-02 01:27 PM
RE: Taniny - przez Bartek - 2019-04-03 07:54 AM
RE: Taniny - przez Adam - 2019-04-05 10:43 AM
RE: Taniny - przez Jtomas - 2019-04-05 07:41 PM
RE: Taniny - przez Adam - 2019-04-15 11:10 AM

Skocz do: