2019-04-11 08:56 PM
Dorzucę swoje 3-grosze, mam swój cydr wytrawny, nie siarkowany, z 2015 roku - ostatnie 4 butelki - jedną otworzyłem w tym roku w styczniu i jest smaczny, może lekko mniej kwaśny (jak wspomina kolega, nieco kwasowości stracił) ale nadal pije się go z taką samą przyjemnością jak po pierwszych 6-ciu miesiącach, więc 3-4 lata to nadal dobry czas, mi w głowie siedzi granica 5-6 lat, maksymalnie, bo po co trzymać dłużej, ale można by butelki lakiem zalać i trzymać np do 18-stych urodzin pierworodnego -co ja robię z moim pierwszym porterem bałtyckim. Myślę że cydry o mocy 8% abv, spokojnie nawet i 10 lat postoją, granica 8% alkoholu jest podana w książce "Vintage Beers" ale myślę że do każdego alkoholu o tej mocy można ją podpiąć.