2019-04-14 07:25 PM
(2019-04-14 01:30 PM)gladkib napisał(a): Trzeba było sobie namnożyć dzikusy ze skórek w mniejszym naczyniu (przykladowo PET). Ja tak robie, że do butelek plastikowych wlewam sok jabłkowy i dorzucam skórek, mam takich kilka i któraś napewno zastartuje. Potem dodaje takich namnożonych dzikusów do konkretnego nastawu. Można dowolnie obchodzić się z samym sokiem, pasteryzować, siarkować itd. a nastaw i tak jest na dzikusach.
Fajny pomysł, nie wiedzaialem ze tak można, napewno tak zrobie kolejnym razem, w tym przypadku zostawie jak jest chce zobaczyć jak szybko wystartują. A przy okazji skórek jabłkowych, slyszalem takiego newsa od cydrownika z UK, zeby dodać dużo skórek z jablka zeby poprawić tannicznosc i aromat jabłkowy, a także nieco i kolor, macie w twj kwestii może jakies doświadczenia?