2020-01-18 08:43 PM
Też mam takie doświadczenia, że oczyszczanie soku przed fermentacją jest korzystne - poprawia smak, a do tego zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się H2S. Dokładnie z takich samych powodów klaruje się sok przed fermentacją białego wina. Poza tym pozbywasz się w ten sposób trochę azotu, więc fermentacja przebiega nieco wolniej, a i cydr się potem ładniej klaruje.
Drożdże robią różnicę. Nie zauważysz jak nastawiasz różne soki, ale spróbuj sobie porównać side-by-side - co drożdże to inny efekt. Różnica między skrajnymi przypadkami jest na prawdę wyraźna. I też ważne żeby sok/cydr był zbilansowany, to znaczy nie był zbyt kwaśny etc., bo w przeciwnym razie te cechy wychodzą na pierwszy plan, przesłaniając efekt drożdży.
Drożdże robią różnicę. Nie zauważysz jak nastawiasz różne soki, ale spróbuj sobie porównać side-by-side - co drożdże to inny efekt. Różnica między skrajnymi przypadkami jest na prawdę wyraźna. I też ważne żeby sok/cydr był zbilansowany, to znaczy nie był zbyt kwaśny etc., bo w przeciwnym razie te cechy wychodzą na pierwszy plan, przesłaniając efekt drożdży.