Zbyt szybko zakończona fermentacja?
#6
Jeśli to typowe fermentacyjne wiaderko to pewnie jest trochę nieszczelne stąd rurka też rzadziej "pyka".
Na przyszłość sklaruj sok pektoenzymem przed fermentacją. Zobacz moje wpisy. Teraz po przelaniu poczekaj aż dofermentuje do końca. Przy szczelnym zamknięciu poziomy w rurce powinny być w miarę wyrównane i dodaj pektoenzymu. Bez pektoenzymu sok NFC potrzebuje min. 3 miesięcy. Z pekto pójdzie dużo szybciej. Przez kolejne dni będzie widać postępujący, coraz lepszy efekt. Polecam pektoenzym w proszku. Te w płynie mogą się dezaktywować w krótkim czasie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez research1 - 2020-02-19 08:12 PM
RE: Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez Bartek - 2020-02-20 07:14 AM
RE: Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez Bartek - 2020-02-20 01:55 PM
RE: Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez Adam - 2020-02-22 01:33 PM

Skocz do: