2020-04-28 03:24 PM
Hej!
Tu pisze o moich cydrach na soku NFC.
https://projektcydr.pl/forum/showthread.php?tid=2087
1. Na początek warto dać pektoenzym.
Polecam w proszku. Inaczej kiepsko z klarowaniem.
2. Po jednym dniu zlewasz sok znad osadu.
3. Bez pożywki azotowej i dajesz drożdże.
Polecam US-05 lub US-04. Wolniej fermentują.
4. Oczywiście niższa temperatura jest korzystna ale te drożdże wspomniane wyżej są zdecydowanie wolniejsze niż np. V1116 czy z rodziny Bayanus.
(a czy będzie różnica w smaku dowiem się minimum za pół roku)
Tu pisze o moich cydrach na soku NFC.
https://projektcydr.pl/forum/showthread.php?tid=2087
1. Na początek warto dać pektoenzym.
Polecam w proszku. Inaczej kiepsko z klarowaniem.
2. Po jednym dniu zlewasz sok znad osadu.
3. Bez pożywki azotowej i dajesz drożdże.
Polecam US-05 lub US-04. Wolniej fermentują.
4. Oczywiście niższa temperatura jest korzystna ale te drożdże wspomniane wyżej są zdecydowanie wolniejsze niż np. V1116 czy z rodziny Bayanus.
(a czy będzie różnica w smaku dowiem się minimum za pół roku)