Witam
#2
No i pięknie - drzewka szybko rosną, kilka sezonów i będziesz z nich robił takie cydry, że sam będziesz zaskoczony jakie dobre Smile Masz jakieś polskie źródło tych jabłonek, jakaś nowa szkółka się otworzyła może? Jak będziesz chciał, chętnie podzielę się zrazami do szczepienia w kolejnym sezonie.

Niestety dzikie jabłka mają to do siebie, że są kwaśne, to bardziej dodatek niż główna baza. W ogóle nasze krajowe odmiany mają tego kwasu za dużo. Kosztowałem w zeszłym sezonie kilka takich typowo cydrowych "słodkich" odmian, z moich jabłonek, i one są wyraźnie w smaku pozbawione kwasu. Są przedziwne, jakby mi ktoś dał spróbować kawałek z zamkniętymi oczami, to nie wiem czy bym odgadł, że jem jabłko ;-)

Stare odmiany na pewno są godne zainteresowania. Niedawno zabutelkowałem pierwszą partię zrobioną z na jabłkach z Bolestrzaszyc, mix starych odman (reszta ciągle fermentuje, już pół roku!), i wyszedł bardzo fajny, aromatyczny i do tego ma lekki posmak, o który ciężko w przypadku dzisiejszych deserowych odmian.

Zanim będziesz miał swoja jabłka, pobaw się trochę cydrami z gotowych soków, albo weź jakieś sklepowe jabłka na próbę. Na początku chcąc nie chcąc robi się trochę głupich błędów i lepiej się uczyć na takim łatwiej dostępnym materiale, niż potem zepsuć sobie ten pierwszy, jedyny litr własnego soku, na który czekało się kilka lat Smile A poza tym bardziej wtedy docenisz różnicę!
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Witam - przez romekxyz - 2020-05-11 09:29 PM
RE: Witam - przez Bartek - 2020-05-13 09:43 PM
RE: Witam - przez romekxyz - 2020-05-13 10:42 PM
RE: Witam - przez Bartek - 2020-05-14 06:32 AM
RE: Witam - przez Michał - 2020-09-09 11:20 AM
RE: Witam - przez sykii1 - 2020-12-22 04:54 PM
RE: Witam - przez Bartek - 2020-09-10 06:38 AM
RE: Witam - przez Michał - 2020-09-13 03:48 PM
RE: Witam - przez Bartek - 2020-09-13 08:19 PM
RE: Witam - przez bart - 2020-09-30 12:18 PM
RE: Witam - przez Bartek - 2020-09-30 02:10 PM

Skocz do: