Cydr siarkowodór
#3
Zauważyłem, że na US-5 faktycznie trochę więcej czuć siarkowodorem. Jak pisze Bartek ja bym się nie przejmował. 
Przetrzymaj dłużej pod rurką, tak jak radzi.
Dopiszę jeszcze, że najważniejsza w cydrowaniu jest cierpliwość. Jak już przestanie mocno fermentować i/lub pojawi się wyraźny osad ale jeszcze cydr będzie oczywiście mętny zlej do innego baniaka. Przy temperaturze pokojowej to ok. 2 tyg. od wstawienia. Później po w sumie ok. 2-3 miesiącach powinieneś mieć klarowny młody cydr, jak dodałeś pektoenzymu. Taki 3 miesięczny cydr już będzie miał jakieś cechy ale dopiero po po zabutelkowaniu i kolejnych 3 miesiącach będzie można coś i nim powiedzieć. Po roku albo jak robisz wczesna jesienią to na wiosnę wakacje cydr zaczyna pokazywać swój charakter Smile
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr siarkowodór - przez Słowiańska Piwowarnia Dachu - 2020-05-12 11:56 PM
RE: Cydr siarkowodór - przez Bartek - 2020-05-13 09:24 PM
RE: Cydr siarkowodór - przez Adam - 2020-05-23 05:42 PM
RE: Cydr siarkowodór - przez ZbyszekTW - 2021-12-27 05:31 PM

Skocz do: