2020-08-10 12:29 PM
Większość cydrów, które można u nas kupić jest rozcieńczana do 4,5% (niższa akcyza) i sztucznie dosładzana. Te produkty nie mają nic wspólnego z samodzielnie zrobionym cydrem, który zwykle jest mocniejszy i całkowicie wytrawny. Dużo zależy od odmian jabłek - niestety, u nas nie ma takich typowo "cydrowych"; rzuć okiem na https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr. Typowo, cydr z popularnych deserowych odmian będzie zbyt kwaśny i będziesz chciał go dosłodzić.
Jeśli chodzi o klarowanie, to większość cydrów z czasem sama się wyklaruje, przeważnie do 3 miesięcy po zakończeniu fermentacji; dodatek pektoenzymu przyspiesza klarowanie.
Jeśli chodzi o klarowanie, to większość cydrów z czasem sama się wyklaruje, przeważnie do 3 miesięcy po zakończeniu fermentacji; dodatek pektoenzymu przyspiesza klarowanie.