2020-08-13 01:44 PM
(2020-08-13 08:02 AM)Bartek napisał(a): Każdy cydr po fermentacji jest bez bąbelków. Bąbelki powstają w butelce. Dodajesz do 0,5L butelki 4g cukru, zamykasz/kapslujesz, i czekasz kilka tygodni. W tym czasie drożdże (wciąż pływające w cydrze) ponownie biorą się do roboty - to jest tak zwana refermentacja w butelce. W efekcie powstaje dwutlenek węgla, który z braku innych opcji rozpuszcza się w cydrze, a po otwarciu zaczyna uwalniać się do atmosfery w postaci bąbelków.Pieknie opisane ze nawet ja zrozumialem . Dzieki wielkie . Tak mnie to nurtowalo jak zrobic zeby bylo gazowane a powiem ze wszyedzie gdzie patrzylem to nikt o tym nie wspominal. Widzialem nawet filmik jak koles robil cydr z soku jablkowego kupionego ze sklepu. Wiadomo ze domowy nie umywa sie do sklepowego soku.
Swojskie jet lepsze.