Czy ten sok się nadaje?
#4
To ja dodam coś o sokach z tłoczni w workach z kranikiem.
Zrobiłem kilka cydrów na komercyjnych tego typu sokach NFC i są one poprawne.
Soki są pasteryzowane więc aby młody cydr się szybko klarował dodaje do niego przed fermentacją pektoenzymu i po 24h zlewamy z nad osadu a dalej drożdże itd.

Jeśli masz możliwość uzyskać sok z tłoczni a do tego z wybranych odmian jabłek i bezpośrednio po wyciśnięciu i nie pasteryzowany to fajna sprawa oszczędzająca kłopoty z samodzielnym wyciskaniem.

W innym przypadku, pewnie podobnie jak komercyjne, będą te soki pasteryzowane i będą miały trochę mniej cukru niż samodzielnie wyciskane. W końcu muszą być smaczne do picia, stąd wyciskane z kompozycji jabłek zapewniających odpowiedni balans kwasów i cukrów.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Czy ten sok się nadaje? - przez Michał - 2020-09-09 12:07 PM
RE: Czy ten sok się nadaje? - przez Bartek - 2020-09-09 02:30 PM
RE: Czy ten sok się nadaje? - przez Michał - 2020-09-10 09:05 AM
RE: Czy ten sok się nadaje? - przez Adam - 2020-09-12 09:55 PM
RE: Czy ten sok się nadaje? - przez Michał - 2020-09-28 12:26 PM
RE: Czy ten sok się nadaje? - przez Bartek - 2020-09-28 03:41 PM
RE: Czy ten sok się nadaje? - przez blackpowder - 2020-09-28 07:45 PM
RE: Czy ten sok się nadaje? - przez Michał - 2020-09-28 08:25 PM
RE: Czy ten sok się nadaje? - przez blackpowder - 2020-09-28 09:33 PM
RE: Czy ten sok się nadaje? - przez Michał - 2020-09-30 12:51 PM
RE: Czy ten sok się nadaje? - przez Bartek - 2020-10-01 01:35 PM
RE: Czy ten sok się nadaje? - przez Michał - 2020-10-01 02:55 PM

Skocz do: