2020-09-12 09:55 PM
To ja dodam coś o sokach z tłoczni w workach z kranikiem.
Zrobiłem kilka cydrów na komercyjnych tego typu sokach NFC i są one poprawne.
Soki są pasteryzowane więc aby młody cydr się szybko klarował dodaje do niego przed fermentacją pektoenzymu i po 24h zlewamy z nad osadu a dalej drożdże itd.
Jeśli masz możliwość uzyskać sok z tłoczni a do tego z wybranych odmian jabłek i bezpośrednio po wyciśnięciu i nie pasteryzowany to fajna sprawa oszczędzająca kłopoty z samodzielnym wyciskaniem.
W innym przypadku, pewnie podobnie jak komercyjne, będą te soki pasteryzowane i będą miały trochę mniej cukru niż samodzielnie wyciskane. W końcu muszą być smaczne do picia, stąd wyciskane z kompozycji jabłek zapewniających odpowiedni balans kwasów i cukrów.
Zrobiłem kilka cydrów na komercyjnych tego typu sokach NFC i są one poprawne.
Soki są pasteryzowane więc aby młody cydr się szybko klarował dodaje do niego przed fermentacją pektoenzymu i po 24h zlewamy z nad osadu a dalej drożdże itd.
Jeśli masz możliwość uzyskać sok z tłoczni a do tego z wybranych odmian jabłek i bezpośrednio po wyciśnięciu i nie pasteryzowany to fajna sprawa oszczędzająca kłopoty z samodzielnym wyciskaniem.
W innym przypadku, pewnie podobnie jak komercyjne, będą te soki pasteryzowane i będą miały trochę mniej cukru niż samodzielnie wyciskane. W końcu muszą być smaczne do picia, stąd wyciskane z kompozycji jabłek zapewniających odpowiedni balans kwasów i cukrów.