2020-09-12 10:14 PM
Ja też jestem zwolennikiem tych bardziej kwaśnych ? Trochę kombinowałem z odmianami, które miały dawać pełność smaku (taniny) ale zawsze za nimi szedł kwas. Zresztą pojęcie kwasowości jest subiektywne. Ja piję wina wytrawne i to często właśnie o dużej kwasowatości.
Przy zawartości kwasów w soku jabłkowym ok. 7g/l cydr jest moim zdaniem już na górnej granicy pijalnosci.
Warto mierzyć poziom kwasowości!
Już na etapie soku wiesz co masz.
Przy mocno dojrzałych jabłkach i niektórych odmianach może być poniżej 5g a to już daje fajny cydr choć przy tych odmianach trochę płaski.
Opcją jest dosładzane niefermentowalnymi alkoholami cukrowymi typu ksylitol czy erytrol.
Przy zawartości kwasów w soku jabłkowym ok. 7g/l cydr jest moim zdaniem już na górnej granicy pijalnosci.
Warto mierzyć poziom kwasowości!
Już na etapie soku wiesz co masz.
Przy mocno dojrzałych jabłkach i niektórych odmianach może być poniżej 5g a to już daje fajny cydr choć przy tych odmianach trochę płaski.
Opcją jest dosładzane niefermentowalnymi alkoholami cukrowymi typu ksylitol czy erytrol.