2020-10-01 09:55 PM
(2020-10-01 07:22 PM)Dziękuję za odpowiedź. Czy masz przepis, na którym polegasz? Gdzieś wyczytałem, że to dobra proporcja: 30-60% - podstawowe jabłka, niska kwasowość, wysoka zawartość cukru, 10-20% - aromatyczne, 10-20% - kwaśne, 5-20% - gorzkie, taninowe. Ale nie wiem, których jabłek użyć. Jakieś zalecenia dotyczące drożdży? napisał(a): Antonówka ma dużo kwasu więc raczej wyjdzie kwaśno Poza tym z jabłek dostępnych w Polsce to jest raczej problem ze zbyt kwaśnym cydrem
W Warszawie dwa lata temu kupowałem soki odmianowe w Zieleniaku przy Hali Banacha jest tam pare stoisk na których sprzedają soki jednoodmianowe i mieszane. Wtedy mieli nawet jednoodmianowe soki z niektórych starych odmian np. Koksa, Antonówka i Szara Reneta. Fajny cydr wyszedł mi też z Princa tam zakupionego