Wpadka przy keevingu
#1
Przy próbie ogarnięcia procesu fermentacji cydru z zastosowaniem klaryfikacji moszczu zwanej keevingiem, przesadziłem z rozdrobnieniem jabłek co w połączeniu z 13 godz. maceracją dało mega ładunek pektyn. Choć sam sok odciskał się normalnie, bez zatykania płótna i z dobrą wydajnością.
Próba pektynowa wyglądała tak.

   

Dalej to akcja demetylacja, ale spóźniłem moment wysolenia pektyn chlorkiem wapnia, w efekcie dostałem wiaderko z około 8,5 L jabłkowej galarety. Niestety żel jest w konsystencji gęstego kiślu i wysolenie na tym etapie już raczej odpada (żel jest krychy, ale na tyle zwarty że nie zmiesza się z żadnym roztworem).

   

Może spotkał się ktoś w praktyce z podobnym przypadkiem i podrzuci pomysł co dalej?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Wpadka przy keevingu - przez blackpowder - 2020-10-24 08:42 AM
RE: Wpadka przy keevingu - przez Bartek - 2020-10-24 03:23 PM
RE: Wpadka przy keevingu - przez blackpowder - 2020-10-24 05:39 PM
RE: Wpadka przy keevingu - przez blackpowder - 2020-11-03 07:12 PM

Skocz do: