2020-11-02 10:41 AM
Dosłodzić możesz np. erytrolem - zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=2286
Jeśli mierzyłeś gęstość/Brix/Blg soku przed fermentacją, na ten podstawie możesz oszacować zawartość alkoholu - tutaj jest kalkulator: https://projektcydr.pl/kalkulator.
Typowo będziesz miał rzędu 7%, plus minus 1%.
Nie ma potrzeby dodawać cukru na "drugą" fermentację, chyba że chcesz zwiększyć zawartość alkoholu.
Jeśli mierzyłeś gęstość/Brix/Blg soku przed fermentacją, na ten podstawie możesz oszacować zawartość alkoholu - tutaj jest kalkulator: https://projektcydr.pl/kalkulator.
Typowo będziesz miał rzędu 7%, plus minus 1%.
Nie ma potrzeby dodawać cukru na "drugą" fermentację, chyba że chcesz zwiększyć zawartość alkoholu.