pierwszy cydr
#2
Dosłodzić możesz np. erytrolem - zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=2286

Jeśli mierzyłeś gęstość/Brix/Blg soku przed fermentacją, na ten podstawie możesz oszacować zawartość alkoholu - tutaj jest kalkulator: https://projektcydr.pl/kalkulator.
Typowo będziesz miał rzędu 7%, plus minus 1%.

Nie ma potrzeby dodawać cukru na "drugą" fermentację, chyba że chcesz zwiększyć zawartość alkoholu.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
pierwszy cydr - przez DanielW35 - 2020-11-01 08:19 PM
RE: pierwszy cydr - przez Bartek - 2020-11-02 10:41 AM
RE: pierwszy cydr - przez DanielW35 - 2020-11-02 12:11 PM
RE: pierwszy cydr - przez DanielW35 - 2020-11-02 12:12 PM
RE: pierwszy cydr - przez Bartek - 2020-11-02 12:50 PM
RE: pierwszy cydr - przez DanielW35 - 2020-11-02 04:31 PM
RE: pierwszy cydr - przez DanielW35 - 2020-11-02 07:49 PM
RE: pierwszy cydr - przez DanielW35 - 2020-11-08 06:33 PM
RE: pierwszy cydr - przez Bartek - 2020-11-11 08:36 AM
RE: pierwszy cydr - przez DanielW35 - 2020-11-11 12:17 PM
RE: pierwszy cydr - przez DanielW35 - 2020-11-12 08:22 PM

Skocz do: