2020-11-02 06:05 PM
(2020-11-02 10:33 AM)Bartek napisał(a): Dosładzanie sokiem do refermentacji jest OK, ale nic w kwestii kwasu nie zmieni.
Do refermentacji dadajesz ~8g/L cukru. Sok z Renet będzie miał ~130g/L cukru. Więc potrzebujesz go dodać ~60ml / litr.
Jeśli obecnie cydr ma 3,5g/L kwasu i dodasz 60ml/L soku o kwasowości załóżmy 7,5g/L, to w efekcie kwasowość zwiększy się raptem do 3,75g/L.
Moim zdaniem lepiej jakbyś sobie z tych Renet zrobił cydr i potem zmieszał do smaku z tym co masz obecnie, np. w proporcji 8:2 (ale to zależy od tego jak bardzo kwaśny będzie ten cydr z Renet).
Ewentualnie, możesz zawsze dosypać sproszkowanego kwasu jabłkowego - dość nietypowe w naszych warunkach, ale jak najbardziej praktykowane w przypadku jabłek z małą ilością kwasu.
Wycisnąłem sok z jednego jabłka szarej renety, wyszło 9 g/l kwasu, także połowę zrobię z cukrem połowę z sokiem, zobaczymy co wyjdzie, na robienie drugiego cydru mam za mało szarej renety.