2020-11-18 10:53 PM
Zatem jestem po przetestowaniu wstępnym, czyli wypiciu zabutelkowanemu miesiąc temu cydrowi, który fermentował miesiąc.
Efekt? Średni, albo nawet słaby. Nie będę ukrywał spodziewałem się więcej. Gdzieś w głębi oczekiwałem, że może jednak smak będzie głębszy, złożony, owocowy. Dla przypomnienia jest, ta konkretna partia jest z soku sprzed roku, głównie z Gali, pasteryzowany. Wiem, wiem, że zabutelkowałem tylko w kwestii sprawdzenia poziomu słodkości. Bartku, miałeś rzecz jasna rację, butelka która była najbardziej posłodzona erytrolem najbardziej podpasowała, a nie ta która wytrawna przy zlewaniu smakowała mi tak bardzo. Najbardziej zasmakowała ta gdzie było 22gr erytrolu na 0,75 cydru. I tutaj nie ma problemu. Decyzja podjęta.
Ale mam pytanie co do refermentacji. Użyłem, chcąc iść łatwiejszą drogą gotowych dropsów. Zalecane są dwa na 0.5 litra, ja mam butelki 0.33 i wrzuciłem jednego dropsa i... zdecydowanie za mało gazu dla mnie. Z proporcji domyślałem się, że to mniej niż producent wskazuje ale już wiem, że muszę mieć porządnie nagazowany cydr.
Zatem dropsy wrzucam do sedesu i nagazuję cukrem. Jak rozumiem wszystkie źródła mówią o 4 gramach na 0,5 litra, czyli na butelkę 0,33 litra muszę wsypać 2,36 gram cukru. Czy to ma znaczenie czy to będzie cukier biały z buraka czy brązowy trzcinowy?
Dziękuję z góry za odpowiedź. pzdr
Efekt? Średni, albo nawet słaby. Nie będę ukrywał spodziewałem się więcej. Gdzieś w głębi oczekiwałem, że może jednak smak będzie głębszy, złożony, owocowy. Dla przypomnienia jest, ta konkretna partia jest z soku sprzed roku, głównie z Gali, pasteryzowany. Wiem, wiem, że zabutelkowałem tylko w kwestii sprawdzenia poziomu słodkości. Bartku, miałeś rzecz jasna rację, butelka która była najbardziej posłodzona erytrolem najbardziej podpasowała, a nie ta która wytrawna przy zlewaniu smakowała mi tak bardzo. Najbardziej zasmakowała ta gdzie było 22gr erytrolu na 0,75 cydru. I tutaj nie ma problemu. Decyzja podjęta.
Ale mam pytanie co do refermentacji. Użyłem, chcąc iść łatwiejszą drogą gotowych dropsów. Zalecane są dwa na 0.5 litra, ja mam butelki 0.33 i wrzuciłem jednego dropsa i... zdecydowanie za mało gazu dla mnie. Z proporcji domyślałem się, że to mniej niż producent wskazuje ale już wiem, że muszę mieć porządnie nagazowany cydr.
Zatem dropsy wrzucam do sedesu i nagazuję cukrem. Jak rozumiem wszystkie źródła mówią o 4 gramach na 0,5 litra, czyli na butelkę 0,33 litra muszę wsypać 2,36 gram cukru. Czy to ma znaczenie czy to będzie cukier biały z buraka czy brązowy trzcinowy?
Dziękuję z góry za odpowiedź. pzdr