2020-11-20 09:01 AM
O tym jak się zabrać za pasteryzację, możesz poczytać tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=2039.
Pasteryzacja przerywa działanie mikroorganizmów oraz enzymów. Z jednej strony cydr się nie zepsuje w butelce ani nie dojdzie do fermentacji jabłkowo-mlekowej. Z drugiej strony będzie się gorzej klarował (chyba, że pasteryzujesz już klarowny) oraz nie zyska już wiele podczas starzenia. Po prostu będzie stabilny. Jak nie przesadzisz z czasem i/lub temperaturą, to pasteryzacja nie będzie miała zauważalnego wpływu na smak.
Pasteryzacja przerywa działanie mikroorganizmów oraz enzymów. Z jednej strony cydr się nie zepsuje w butelce ani nie dojdzie do fermentacji jabłkowo-mlekowej. Z drugiej strony będzie się gorzej klarował (chyba, że pasteryzujesz już klarowny) oraz nie zyska już wiele podczas starzenia. Po prostu będzie stabilny. Jak nie przesadzisz z czasem i/lub temperaturą, to pasteryzacja nie będzie miała zauważalnego wpływu na smak.