2020-11-24 04:46 PM
Wyjaśnię dlaczego używam lewarka 20T. Wcześniej miałem pożyczony lewarek 10T, wyciskał dobrze chociaż pod końcem trzeba było wkładać sporo siły i zbyt mały skok lewarka powodował, że musiałem podkładać dystanse aby do końca sprasować warstwy. Pożyczony lewarek musiałem oddać, a kupując nowy stwierdziłem, że warto wybrać lewarek o większym skoku. I tak padło na 20T. Nie używam go na maksa (myślę, że max. 15T). Używam krótkiej dźwigni, bez wysiłku. Co do wyboru siły nacisku, trochę sugerowałem się prasami Voran, w tej np. siła docisku to 24T przy warstwie 50x50 cm (https://www.destiller.pl/soki-przetwory/...p548430220). Co do BHP przy wyciskaniu soku, zgadzam się trzeba zachować środki ostrożności, choć uważam, że to młynek do jabłek, gdzie występują elementy wirujące może stwarzać większe niebezpieczeństwo niż prasa.