WildApple czyli moje cydrowanie
#15
Taniny się z czasem utleniają, więc tak - ich zawartość nieco maleje a czasem. Oczywiście potrzeba do tego powietrza, więc w zamkniętych butelkach ten proces jest mniej wyraźny niż np. fermentorze który otwierasz, lub w którym jest dużo wolnej przestrzeni. Żeby zapobiec utlenianiu tanin używa się SO2, w zwyczajowej dawce 50ppm (po całkowitym zakończeniu fermentacji), zapobiega również potencjalnym infekcjom.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2019-12-17 04:08 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2020-01-17 11:52 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Bartek - 2020-01-18 08:43 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2020-01-19 02:37 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Bartek - 2020-01-19 09:27 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2020-01-25 01:47 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2020-02-09 09:13 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2020-02-09 09:27 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2020-02-15 12:03 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Bartek - 2020-02-16 09:59 AM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2020-02-22 02:00 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Bartek - 2020-02-22 02:49 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2020-02-22 07:35 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2021-01-12 11:34 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Bartek - 2021-01-13 08:47 AM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2021-01-14 02:04 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez newrom - 2021-01-14 09:30 PM
RE: WildApple czyli moje cydrowanie - przez Adam - 2021-01-15 11:04 AM

Skocz do: