2021-01-25 06:39 PM
Dotyczy drożdży L1116 i US-05.
W kartach temperatura minimalna fermentacji to 15 stopni.
Czy w niższych temperaturach rzędu 10C nie wydzielają się jakieś inne związki albo ich stosunek jest drastyczne inny?
Na plus lub na minus?
Ktoś sprawdzał czy i o ile jest w stanie się podnieść temperatura np. 10 litrowego nastawu w stosunku do temperatury otoczenia?
Szacunkowo o ile dłużej trwa fermentacja w ok. 10C w stosunku do ok. 21C.
Gdzieś można znaleźć funkcję jak aktywność drożdży zależy od temperatury?
W kartach temperatura minimalna fermentacji to 15 stopni.
Czy w niższych temperaturach rzędu 10C nie wydzielają się jakieś inne związki albo ich stosunek jest drastyczne inny?
Na plus lub na minus?
Ktoś sprawdzał czy i o ile jest w stanie się podnieść temperatura np. 10 litrowego nastawu w stosunku do temperatury otoczenia?
Szacunkowo o ile dłużej trwa fermentacja w ok. 10C w stosunku do ok. 21C.
Gdzieś można znaleźć funkcję jak aktywność drożdży zależy od temperatury?