2021-02-01 09:02 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-02-01 09:34 AM przez fantazyjny13.)
(2021-01-31 10:18 PM)Bartek napisał(a): Dokładniejszy areometr przydaje się praktycznie wyłącznie w przypadku powolnych fermentacji, kiedy chcesz się przekonać że pomimo pozornego braku aktywności drożdże wciąż pracują, robiąc pomiary np. co tydzień i obserwując niewielkie spadki SG, lub gdy chcesz złapać cydr z idealną zawartością pozostałego cukru, żeby dokończył już w butelce. W obydwu przypadkach, bardziej interesować Cię będą "dolne" zakresy, już za połową fermentacji - do tego najlepiej nadaje się zakres 1000-1030 g/l.
Jakbym od nowa kompletował areometry, to myślę że poszedłbym w jeden o zakresie ~1.000 - 1.100 SG i (opcjonalnie) drugi 1000-1030 g/l. Zwróć uwagę, że te dokładniejsze są wyskalowane w gęstości, a ten o szerszym zakresie w SG. Różnica jest niewielka, ale mimo wszystko: SG = gęstość / 998,23. Zależność między SG i Brix/Blg jest nieliniowa, chociaż z grubsza można przyjąć że Brix = (SG-1)*1000 / 4, czyli ćwierć tego co w ciężarze właściwym jest po przecinku.
Właśnie do powolnych fermentacji w niskiej temperaturze potrzebny mi dokładniejszy sprzęt - na obecnym mogę ciężko już ocenić czy fermentacja idzie do przodu nie mówiąc o dokładniejszych wyliczeniach Obawiam się też że im bliżej będzie do końca, tym trudniej będzie ocenić czy w ogóle coś jeszcze pracuje.
Zgodnie z tym co proponujesz chyba zdecyduję się na model do którego wysłałem link - wystarczająco szeroki zakres pomiaru i termometr sprawiają że powinien dobrze spełniać rolę podstawowego sprzętu. Do tego dokupię dokładniejszy sprzęt na dolny zakres zawartości cukru w moszczu - napiszę do firm zajmujących się stricte sprzętem laboratoryjnym i dowiem się jakie mają ceny (jak dostanę odpowiedzi to podzielę się informacją w wątku bo chyba większość tych sklepów nie informuje na stornie o cenach).
Wielkie dzięki za wszelkie porady
EDIT
Właśnie dostałem ofertę z Conbest:
areometr 1.000 - 1.100 / 0.001g/cm3 bez termometru 135zł,
areometr 1.000 - 1.050 / 0.001g/cm3 bez termometru 138zł,
termometr alkoholowy -20 - 50 stopni 115zł.
Ceny oczywiście bez wzorcowania.