2021-02-09 05:52 PM
Ten z Browamatora: Alla France 0.990 - 1.200, jest zgrabniejszy, ale też dość długi:
Na plus jest szerszy zakres w dolnym przedziale - można spokojnie zmierzyć w pełni odfermentowany cydr.
I też trochę mniej się musi zanurzyć, ale wciąż trzeba wysoką zlewkę.
Skala czytelna, a dodatkowo na termometrze poglądowa korekta wskazania:
Tylko że to bzdura jest co podaje Browamator, że skala niby pokazuje ciężar właściwy (SG) - jak byk pisze, że to są g/ml, czyli gęstość!
Napisałem do sklepu, że błąd mają, ale nie wiem czy zrozumieli bo wprawdzie zaproponowali że mogę odesłać, ale opis jaki był taki jest..
Na skali oprócz gęstości jest również szacowana zawartość alkoholu - przygotowana pewnie dla wina, bo w górnym zakresie "ucieka" w stosunku do cydrowych standardów o rzędu 0,5%.
Ale ogólnie areometr spoko, zostawię sobie
Na plus jest szerszy zakres w dolnym przedziale - można spokojnie zmierzyć w pełni odfermentowany cydr.
I też trochę mniej się musi zanurzyć, ale wciąż trzeba wysoką zlewkę.
Skala czytelna, a dodatkowo na termometrze poglądowa korekta wskazania:
Tylko że to bzdura jest co podaje Browamator, że skala niby pokazuje ciężar właściwy (SG) - jak byk pisze, że to są g/ml, czyli gęstość!
Napisałem do sklepu, że błąd mają, ale nie wiem czy zrozumieli bo wprawdzie zaproponowali że mogę odesłać, ale opis jaki był taki jest..
Na skali oprócz gęstości jest również szacowana zawartość alkoholu - przygotowana pewnie dla wina, bo w górnym zakresie "ucieka" w stosunku do cydrowych standardów o rzędu 0,5%.
Ale ogólnie areometr spoko, zostawię sobie