2021-06-09 10:14 AM
Praktycznie wszystkie jabłka u nas to są odmiany "kwaśne", więc zawsze coś dobierzesz. Nie wiem czy już znalazłeś, tutaj jest pokazane mniej więcej która odmiana kiedy owocuje: https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr.
Też się zastanawiam czy francuskie czy angielskiej "kwaśne" odmiany coś specjalnego wnoszą od siebie. Zasadziłem z ciekawości jedną (Judeline) - kiedyś się przekonam
Chociaż, z tego co czytałem w książkach, to najważniejsza jest gorzko-słodka baza, a do dokwaszenia można z powodzeniem zastosować to co akurat jest dostępne lokalnie.
Też się zastanawiam czy francuskie czy angielskiej "kwaśne" odmiany coś specjalnego wnoszą od siebie. Zasadziłem z ciekawości jedną (Judeline) - kiedyś się przekonam
Chociaż, z tego co czytałem w książkach, to najważniejsza jest gorzko-słodka baza, a do dokwaszenia można z powodzeniem zastosować to co akurat jest dostępne lokalnie.