Może to nie książka, ale są to aktualne zalecenia odnośnie uprawy jabłoni metodami ekologicznymi z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie:
https://www.google.com/url?sa=t&source=w...N0BmRSQiZF
Jest jeszcze jedna pozycja - moim zdaniem obowiązkowa - wydana przez Instytut w Skierniewicach:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&...bHAd2r53-L
Co ciekawe, opisane odmiany mają podane parametry: jędrność, ekstrakt i % zawartości kwasu. Warto by się pochylić nad odmianami z ilością kwasów mniejszą, niż 7-8g/l. Ciekawe, jakie aromaty i taniny wniosłyby do cydru?
https://www.google.com/url?sa=t&source=w...N0BmRSQiZF
Jest jeszcze jedna pozycja - moim zdaniem obowiązkowa - wydana przez Instytut w Skierniewicach:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&...bHAd2r53-L
Co ciekawe, opisane odmiany mają podane parametry: jędrność, ekstrakt i % zawartości kwasu. Warto by się pochylić nad odmianami z ilością kwasów mniejszą, niż 7-8g/l. Ciekawe, jakie aromaty i taniny wniosłyby do cydru?
Mów mi Małgorzato :)