2021-07-30 10:33 AM
No tak, trudno się nie zgodzić z tym co piszesz.. Niestety, ponieważ niewiele osób w Polsce miało okazję spróbować "prawdziwych" - że tak to ujmę - cydrów, na rynku jest wiele produktów, które w moim uznaniu są "cydrami" tylko w rozumieniu prawa (definicja cydru w ustawodawstwie jest bardzo szeroka). Ten dość szczególny styl, który promują duzi producenci, ja osobiście nazywam "polskim cydrem sklepowym". Niestety, zdecydowana większość ludzi żyje w przekonaniu, że taki właśnie jest cydr, i wyrobiła sobie na tej podstawie własne zdanie. Trudno się potem dziwić, że sprzedaż cydrów nie bije rekordów, a rzemieślnicze cydrownie - z których wiele robi na prawdę bardzo smaczne cydry - nie mogą się przebić, bo albo ktoś już pił "cydr" i nie ma ochoty ponownie próbować, albo spróbuje i stwierdzi, że to w ogóle mu "cydru" nie przypomina...
Zawartość alkoholu 4,5% wynika wprost z czynników finansowych: do 4,5% obowiązuje niższa akcyza. Z mojego doświadczenia, wytrawny cydr robiony z 100% soku rzadko schodzi poniżej 6,5%. Słodkie cydry oczywiście mają mniej %, bo część cukru nie została odfermentowana. Możliwe, że ten o którym piszesz faktycznie nie miał dodanego cukru, tylko po prostu został zatrzymany przy np. 4 Brix.
Zawartość alkoholu 4,5% wynika wprost z czynników finansowych: do 4,5% obowiązuje niższa akcyza. Z mojego doświadczenia, wytrawny cydr robiony z 100% soku rzadko schodzi poniżej 6,5%. Słodkie cydry oczywiście mają mniej %, bo część cukru nie została odfermentowana. Możliwe, że ten o którym piszesz faktycznie nie miał dodanego cukru, tylko po prostu został zatrzymany przy np. 4 Brix.