2021-09-11 02:27 PM
Przy leśnym dukcie dochodzącym do wsi znalazłem potężną, starą jabłoń, pamiętającą chyba jeszcze pruską dominację na tych terenach. Podniosłem kilka spadów. Rasowy wygląd: skórka szorstka, gruba, aromat rześki, owocowy jabłkowo-cytrusowy, miąższ zwięzły, ziarnisty lekko żółty pod skórką, w smaku mocna okrągła tanina z lekką goryczką, słodko-kwaśny, to właśnie jest smak jabłka winnego. Z pewnością było sadzone z myślą o apfelwein. Nie mam pojęcia co to jest, przypomina nieco francuskie cydrowe Tete de brebis. Pomimo wieku i stanu przedagonalnego drzewo wciąż obficie owocuje. Gęstość soku d=1,077 kg/L, kwasowość kc=4,9 g/L.
Zna ktoś taką odmianę?
Zna ktoś taką odmianę?