2021-10-25 03:02 PM
Kingston Black daje bardzo fajny jednoodmianowy cydr, choć to też zależy od konkretnej lokalizacji, rocznika etc. Kwasowość jest dobrze zbalansowana i nie przeważa. Spotkałem się z opiniami, że nie łączy się zbyt dobrze z innymi odmianami. Ja na razie miałem zbyt małe plony żeby wyrobić sobie własne zdanie. Dodatkowo w pomologii pisze, i to też pokrywa się z moim dościadczeniem, że o ile drzewo rośnie silnie, to owocuje niechętnie. W tym roku postanowiłem uszczyknąć mu wszystkie końcówki w lecie, żeby pobudzić produkcję pąków kwiatowych w przyszłym sezonie - zobaczymy.
Stoke Red będę szczepił dopiero w przyszłym sezonie, więc znam tylko z pomologii. Piszą że kiepsko się go prowadzi, ma dużo drobnych gałęzi, bez wyraźnego przewodnika, późno wchodzi w okres owocowania - przez to nie cieszy się popularnością w sadach komercyjnych. Owocuje dobrze, chociaż przemiennie. Ale zakładam że jak nie będziesz miał ich dużo, przy odpowiednim cięciu spokojnie byś sobie poradził.
Z "klasyków" możesz rozważyć np. Yarlington Mill lub Somerset Redstreak - obydwie bardzo popularne i cieszące się dobrą opiną. Jako "słodki" dodatek np. Sweet Alford lub Northwood. Ogólnie wszystkie te, które wymieniałem tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=4676, to jest "shortlista" najlepszych odmian.
Stoke Red będę szczepił dopiero w przyszłym sezonie, więc znam tylko z pomologii. Piszą że kiepsko się go prowadzi, ma dużo drobnych gałęzi, bez wyraźnego przewodnika, późno wchodzi w okres owocowania - przez to nie cieszy się popularnością w sadach komercyjnych. Owocuje dobrze, chociaż przemiennie. Ale zakładam że jak nie będziesz miał ich dużo, przy odpowiednim cięciu spokojnie byś sobie poradził.
Z "klasyków" możesz rozważyć np. Yarlington Mill lub Somerset Redstreak - obydwie bardzo popularne i cieszące się dobrą opiną. Jako "słodki" dodatek np. Sweet Alford lub Northwood. Ogólnie wszystkie te, które wymieniałem tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=4676, to jest "shortlista" najlepszych odmian.