Problem z cydrem na dzikich drożdżach
#2
Po pierwsze dopełniaj pod korek. Taki urok dzikusów, do końca nie da się przewidzieć ich zachowania nawet gdy starannie prowadzi się fermentację klarownego nastawu z małą populacją drożdży i w niskiej temperaturze. Z zapachem kiszonych ogórków się nie spotkałem w moich nastawach. Po pierwszej fazie fermentacji gdy w cydrze rośnie stężenie etanolu, dzikie szczepy lubią czasem metabolizować do ostrych estrów typu octanu butylu czy amylu, taki lotny, ostry i raczej przeszkadzający zapach "organiczny" zmywacza do paznokci. Jeśli tak zadziało się w twoim nastawie to nie ma rady nie przykryjesz tej lotnej kwasowości, będzie wyłazić jako pierwsze dominujące wrażenie aromatu. Może da się z cydru latem zrobić ocet?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Problem z cydrem na dzikich drożdżach - przez sykii1 - 2021-12-13 09:17 PM
RE: Problem z cydrem na dzikich drożdżach - przez blackpowder - 2021-12-14 05:30 PM

Skocz do: