Keeving z pasteryzowanego soku
#10
Póki co, prezentuje się to tak:
   

Mieszanie na pierwszym etapie miało na celu właśnie poderwanie osadu. Wiedząc, że na pewno nie będzie szans na czapkę, chciałem by osad miał jakieś szanse zebrać substancje odżywcze (jednak oddziaływanie elektrostatyczne nie jest zbyt silne). Teraz już zostawiłem to w spokoju, niech sobie ładnie opada.

Odnośnie mrożenia: teoretycznie nie trzeba, ale i tak myślałem o zagęszczeniu soku, bo zazwyczaj ten workowy ma około 1.045 SG, a przy okazji zobaczę, czy osad będzie stanowić ogniska krystalizacji Big Grin

Bałbym się tego, co byłoby w stanie samoczynnie rozpocząć fermentację. Sok jest pasteryzowany i szczerze wątpię by to drożdże zdominowały nastaw. Worek ma 3l, po przemrożeniu i stratach chcę mieć ok 2l. Rozleję to na dwie porcje, które w różny sposób zaszczepię drożdżami.

Już wcześniej pisaliście, że mniejsza ilość drożdży niewiele zmienia. Ma to sens, uwzględniając jak mocno są odżywione drożdże przed dehydratyzacją.
Mam zamiar w małym, odkażonym pojemniku uwodnić drożdże i zostawić je tak na kilka dni. W ten sposób odżywione komórki powinny opaść, zaś w zawiesinie większy będzie odsetek namnożonych i "głodnych". Bez mieszania pobiorę trochę tej zawiesiny i nią zaszczepię jedną porcję. Druga porcja też będzie szczepiona tylko zawiesiną, ale pobraną ok 1h po uwodnieniu.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Keeving z pasteryzowanego soku - przez JaKuba - 2022-01-04 06:32 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez Bartek - 2022-01-05 01:28 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez blackpowder - 2022-01-05 02:15 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez JaKuba - 2022-01-05 05:41 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez Bartek - 2022-01-06 09:18 AM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez blackpowder - 2022-01-06 02:12 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez JaKuba - 2022-01-15 07:59 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez Bartek - 2022-01-15 08:13 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez blackpowder - 2022-01-17 02:13 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez JaKuba - 2022-01-17 05:11 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez blackpowder - 2022-01-18 11:24 AM

Skocz do: