Refermentacja
#9
W temacie czystych butelek to tak jak w przypadku innych naczyń do fermentacji, jak pisze w swojej książce "domowy wyrób win"  Jan Ciesielski: najlepiej trzymać je zasiarkowane. Na niewielką domowo-hobbystyczną skalę da się to wykonać. Trzeba uczciwie przyznać, że większość gromadzi butelki np. szampanówki i wykorzystuje je wielokrotnie. Po opróżnieniu, umyciu na gorąco z płynem i wypłukaniu do każdej butelki w której na dnie jest jeszcze około 3 ml wody dodaję 25mg kwasu cytrynowego i i tyle samo pirosiarczynu potasu (odmierzam szklaną szpatułką "na oko") osuszam rant szyjki, naciągam jak kapsel kawałek grubszej folii stretch i zawiązuję nicią na wyblinkę. Zasiarkowane leżakują w piwnicy do czasu ponownego butelkowania. Trzeba tylko zdjąć folię wylać r-r, przepłukać, odstawić aby obciekły i można butelkować cydr. Chyba jest to najmniej upierdliwa metoda, którą stosuję.
   
W kwestii kiszonki w cydrze to dzikie drożdże plus wysoka temperatura = dzika fermentacja drożdżowo-malolaktyczna. W tym sezonie też miałem dwie partie cydru nie siarkowanego (keeving na dzikich) z efektem kiszonego jabłuszka w drugim miesiącu fermentacji przy temp. 14deg. Po redukcji osadu, skorygowałem spadek kwasowości, zasiarkowałem 100 mg pirosiarczynu/1L, efekt kiszonego jabłuszka i charakterystyczne zamglenie jak w kiszonych ogórkach już nie przyrastał ale też nie ustąpił. Kwasowości lotnej nie wyczuwam z aromatem kiszonego jabłka można się oswoić ale z zamglenie w próbnej butelce pozostaje, i pewnie nie uda mi się tego usunąć przez degorżowanie. Bartek pisał, że wyleczył swój cydr (ale nie na dzikich) z MLF w pierwszej fazie fermentacji w beczce dębowej mieszając osad drożdżowy. Może hodowlane szczepy Saccharomyces cerevisiae mają taką umiejętność poradzenia sobie z bakteriami i tym co po nich pozostaje z uwagi na swój killing factor. Wychodzi na to, że umiejętne siarkowanie soku np. 25mg/1L i niska temperatura, przy fermentacji na dziko jest raczej konieczne jeśli chcesz uniknąć późniejszych niespodzianek z lotną kwasowością i produktami MFL.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Refermentacja - przez Intruz - 2019-05-28 04:56 PM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2019-05-29 08:11 AM
RE: Refermentacja - przez Intruz - 2019-06-03 05:20 PM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2019-06-04 07:16 AM
RE: Refermentacja - przez radoL - 2022-05-18 10:30 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-18 04:00 PM
RE: Refermentacja - przez radoL - 2022-05-24 07:13 AM
RE: Refermentacja - przez sykii1 - 2022-05-26 06:40 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-26 10:43 AM
RE: Refermentacja - przez sykii1 - 2022-05-26 11:31 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-26 01:57 PM
RE: Refermentacja - przez Henrix - 2022-08-04 10:56 AM
RE: Refermentacja - przez ZbyszekTW - 2022-08-04 11:59 AM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2022-08-05 07:45 AM

Skocz do: