2022-07-13 09:59 AM
Ad 1. Rozumiem że cydr jest odfermentowany do końca. Jeśli próbowałeś cydru i w smaku jest ok, to nie powinien się popsuć gdy trzymasz nalany pod korek. Dobrą praktyką jest siarkowanie klarownego cydru - przeciw utlenieniu i zabezpieczeniu przed rozwojem bakterii na etapie dojrzewania/przechowywania przed butelkowaniem. Co do ilości dodawanego pirosiarczynu na tym etapie przyjmuje się dodatek 50mg/L tak aby uzyskać około 30mg wolnego SO2 ale ja, (jeśli stosuję siarkowanie) do dobrze sklarowanego cydru dodaję 25mg pirosiarczynu /L cydru i działa. Próbowałem raz zrobić cydr z pasteryzowanego soku w woreczkach i nie udało mi się go sklarować stosując enzym pektolityczny typu pektopol lekka mglistość się utrzymywała.
Ad 2. Chcesz pozbyć się osadu i dodać pirosiarczyn przed butelkowaniem, więc ten drugi sposób jest dobry, zlewasz wężykiem bez napowietrzania/chlapania cydr do wiaderka i dodajesz odważony pirosiarczyn (dodaję cukier dla refermentacji bezpośrednio do butelek) w dalszej kolejności butelkujesz.
Ad 2. Chcesz pozbyć się osadu i dodać pirosiarczyn przed butelkowaniem, więc ten drugi sposób jest dobry, zlewasz wężykiem bez napowietrzania/chlapania cydr do wiaderka i dodajesz odważony pirosiarczyn (dodaję cukier dla refermentacji bezpośrednio do butelek) w dalszej kolejności butelkujesz.