2022-07-19 09:16 AM
Pojemnik do którego przelejesz cydr po głównej fermentacji powinien być mniejszy.
Nastawiając sok w 20L balonie, nigdy nie wypełniasz go w całości - trzeba zostawić miejsce na pianę, bo inaczej wykipi. Zalejesz go powiedzmy w 80%, czyli ~16L. Potem, zlewając do drugiego pojemnika, nie przelejesz wszystkiego, bo będziesz chciał oddzielić drożdżowy osad, który zostanie na dnie starego pojemnika. Stracisz na tym ~0,5-1L. Czyli de facto z tego 20L balona zostanie ~15L cydru - i dokładnie taki powinien być drugi pojemnik, w którym będziesz trzymał cydr do sklarowania. Ten pojemnik musi być dopasowany objętością, musi być zalany pod korek, nie może tam być wolnego miejsca. To jest bardzo ważne.
Nastawiając sok w 20L balonie, nigdy nie wypełniasz go w całości - trzeba zostawić miejsce na pianę, bo inaczej wykipi. Zalejesz go powiedzmy w 80%, czyli ~16L. Potem, zlewając do drugiego pojemnika, nie przelejesz wszystkiego, bo będziesz chciał oddzielić drożdżowy osad, który zostanie na dnie starego pojemnika. Stracisz na tym ~0,5-1L. Czyli de facto z tego 20L balona zostanie ~15L cydru - i dokładnie taki powinien być drugi pojemnik, w którym będziesz trzymał cydr do sklarowania. Ten pojemnik musi być dopasowany objętością, musi być zalany pod korek, nie może tam być wolnego miejsca. To jest bardzo ważne.