2022-09-18 09:54 AM
Czyli jednak fermentacja przebiega prawidłowo. Jeśli fermentujesz w wiaderku, które nie gwarantuje szczelności to obserwacja rurki fermentacyjnej może Cię zmylić ta mała nieszczelność na pokrywie będzie później skutkować zaoctowaniem lub innymi problemami z cydrem. Tempo fermentacji będą oddawać pomiary spadku gęstości/Blg.
Pierwsze dni po zaszczepieniu to faza adaptacji drożdży i namnażania, spadek gęstości jest minimalny. Jeśli dodałeś 1kg cukru (który ma obj. =~0,6L) bezpośrednio do nastawu 11L /13Blg to wynikowe Blg jest średnią ważoną: (11*13+0,6*100)/(11+0,6)=17,5 Blg czyli blisko do 18 które zmierzyłeś tu jest kwestia niepewności pomiaru i dokładności balingometru.
Pierwsze dni po zaszczepieniu to faza adaptacji drożdży i namnażania, spadek gęstości jest minimalny. Jeśli dodałeś 1kg cukru (który ma obj. =~0,6L) bezpośrednio do nastawu 11L /13Blg to wynikowe Blg jest średnią ważoną: (11*13+0,6*100)/(11+0,6)=17,5 Blg czyli blisko do 18 które zmierzyłeś tu jest kwestia niepewności pomiaru i dokładności balingometru.