Pytanie dot. klarowania
#3
Głównym zadaniem środków klarujących jest koagulacja mikro cząsteczek unoszących się w nastawie, zbicie ich w większe skupiska, i neutralizacja ładunków, żeby mogły opaść. Potrzeba trochę czasu, żeby poszły na dno. Taki osad jest potem bardzo delikatny i łatwo wzbija się przy przenoszeniu. Stąd przed zabutelkowaniem dobrze jest wcześniej przenieść sobie fermentor i poczekać z przelewaniem jak się uspokoi.

Z moich doświadczeń, na ładne sklarowanie wystarcza zwykle 6 miesięcy. Dodatek pektoenzymu pozwala dodatkowo skrócić ten czas.

Weź pod uwagę, że jak będziesz refermentwał w butelce to pojawi się nowy osad, z nowego pokolenia drożdży. Wciąż będzie się dało taki cydr nalać klarowny, bez wzburzania osadu, ale jeśli chcesz kompletnie pozbyć się osadu to refermentacja w butelce odpada. Wtedy pozostaje gazować w kegu i ewentualnie zabutelkować już nagazowany, lub nie gazować wcale.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-12 09:28 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-13 12:29 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez Bartek - 2023-04-13 02:02 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-13 03:07 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-14 08:17 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-14 10:03 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-14 11:31 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-14 01:02 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-14 02:57 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez Bartek - 2023-04-17 06:34 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-17 08:52 AM

Skocz do: