2023-04-14 10:03 AM
Więc tak cydr nastawiłem z gruszek (głownie konferensja) i jabłek (buraczek[rodzinne, potoczne określenie], reneta czerwona i grochówka - wszystko to stare jabłonie).
Po rozdrobnieniu (nie dodawałem pektoenzymu) i wyciśnięciu na prasie uzyskałem 4l moszczu gruszkowego i 19l moszczu jabłkowego. Tutaj nie wiem czy nie popełniłem błędu, bo całość wyciskałem i fermentowałem razem. Jak sądzicie?
Co do parametrów moszczu:
- cukier: 13 BLG
- pH: 3,2 - pomiar paskami browin
- kwasów niestety nie zmierzyłem na tym etapie
- do moszczu dodałem 14,1 ml ok. 10% roztworu siarki (Roztwór 10% uzyskałem z 20g pirosiarczynu potasu rozpuszczonego w 100 ml wody destylowanej (ok. 10g SO2 w 100 ml wody) - kierowałem się tutaj blogiem autora i podręcznikiem do produkcji wina. Mam nadzieje, że nie pomyliłem się w niczym?
Po 24h moszcz zlałem znad pierwszego osadu do balonu i dodałem drożdże SAF Cider AS-2 (wg instrukcji, nie pamiętam ile g dokładnie, ale na pewno nie całe opakowanie). Nie dodawałem też żadnej pożywki.
Cydr fermentował/ stał nad pierwszym osadem w ok. 10-12C przez ok. miesiąc, kiedy zlałem go do 5l dam (pod korek). Tutaj zmierzyłem kwasowość zestawem browin i wyszło mi 8g/l. Siarki nie dodawałem już.
Następnie od listopada do kwietnia cydr stał w piwnicy (ok 8-10C) do wspomnianego w pierwszym poście klarowania.
Po rozdrobnieniu (nie dodawałem pektoenzymu) i wyciśnięciu na prasie uzyskałem 4l moszczu gruszkowego i 19l moszczu jabłkowego. Tutaj nie wiem czy nie popełniłem błędu, bo całość wyciskałem i fermentowałem razem. Jak sądzicie?
Co do parametrów moszczu:
- cukier: 13 BLG
- pH: 3,2 - pomiar paskami browin
- kwasów niestety nie zmierzyłem na tym etapie
- do moszczu dodałem 14,1 ml ok. 10% roztworu siarki (Roztwór 10% uzyskałem z 20g pirosiarczynu potasu rozpuszczonego w 100 ml wody destylowanej (ok. 10g SO2 w 100 ml wody) - kierowałem się tutaj blogiem autora i podręcznikiem do produkcji wina. Mam nadzieje, że nie pomyliłem się w niczym?
Po 24h moszcz zlałem znad pierwszego osadu do balonu i dodałem drożdże SAF Cider AS-2 (wg instrukcji, nie pamiętam ile g dokładnie, ale na pewno nie całe opakowanie). Nie dodawałem też żadnej pożywki.
Cydr fermentował/ stał nad pierwszym osadem w ok. 10-12C przez ok. miesiąc, kiedy zlałem go do 5l dam (pod korek). Tutaj zmierzyłem kwasowość zestawem browin i wyszło mi 8g/l. Siarki nie dodawałem już.
Następnie od listopada do kwietnia cydr stał w piwnicy (ok 8-10C) do wspomnianego w pierwszym poście klarowania.