2024-02-06 11:58 AM
Czołem Koledzy,
Mam taki przypadek: chcę posadzić 50 drzew, z przeznaczeniem na legalną produkcję cydru w przyszłości. (Co oznacza, że muszę mieć sadzonki z legalnego źródła z paszportem i fakturą).
Dodatkowo, żeby to miało sens, to musi być jedna/dwie odmiany i zbiór i produkcja jedną partią.
Poczytałem dużo i całkiem mi się poprzewracało w głowie…
Chciałbym odmiany, które dają dobry cydr, w typie bardziej kwaśnym, a nie tannicznym.
Takie odmiany, które będą dojrzewać późno, tak żebym powiedzmy w październiku mógł zebrać jabłka i przechować w szopie np. do grudnia i wtedy (samemu/w tłoczni) uzyskać sok i zrobić cydr.
Lokalizacja: Koło Wrocławia, gleba I kl, zasobna w wilgoć. Niestety, lekko w dołku, ale nie jest to klasyczna zastoina mrozowa. Więc z uwagi na potencjalne przymrozki, lepiej późno kwitnące odmiany.
Drzewa na podkładce półkarłowej, gdyż nad nimi w poprzek przechodzi linia energetyczna.
Rozstawa 5 x 4 m
Ostatnio popularna jest Grochówka – ale wg opisów wchodzi w owocowanie późno (w 10tym roku?) i trzeba ją przechowywać do lutego, żeby się nadawała do konsumpcji.
Doradźcie coś…
Mam taki przypadek: chcę posadzić 50 drzew, z przeznaczeniem na legalną produkcję cydru w przyszłości. (Co oznacza, że muszę mieć sadzonki z legalnego źródła z paszportem i fakturą).
Dodatkowo, żeby to miało sens, to musi być jedna/dwie odmiany i zbiór i produkcja jedną partią.
Poczytałem dużo i całkiem mi się poprzewracało w głowie…
Chciałbym odmiany, które dają dobry cydr, w typie bardziej kwaśnym, a nie tannicznym.
Takie odmiany, które będą dojrzewać późno, tak żebym powiedzmy w październiku mógł zebrać jabłka i przechować w szopie np. do grudnia i wtedy (samemu/w tłoczni) uzyskać sok i zrobić cydr.
Lokalizacja: Koło Wrocławia, gleba I kl, zasobna w wilgoć. Niestety, lekko w dołku, ale nie jest to klasyczna zastoina mrozowa. Więc z uwagi na potencjalne przymrozki, lepiej późno kwitnące odmiany.
Drzewa na podkładce półkarłowej, gdyż nad nimi w poprzek przechodzi linia energetyczna.
Rozstawa 5 x 4 m
Ostatnio popularna jest Grochówka – ale wg opisów wchodzi w owocowanie późno (w 10tym roku?) i trzeba ją przechowywać do lutego, żeby się nadawała do konsumpcji.
Doradźcie coś…