2024-02-06 12:35 PM
Czołem Kolego.
Zbiorniki. Muszą być z pokrywą pływającą. Zapomnij o wynalazkach w stylu mauzer. Cydr nie może się utlenić, bo straci 90% swoich walorów i będzie się nadawał tylko na calvados.
Cena 3k pln za 1000l, a przy zbiornikach ze stożkowym dnem około 6k pln (dużo łatwiejsze w użytkowaniu i czyszczeniu). To takie podstawowe, najtańsze.
Przy całościowej inwestycji jak wydasz 12 tyś pln na zbiorniki, to będzie i tak mało i pozostałe koszty będą większe…
Fermentację należy przeprowadzić na zimno. Przy pojemności 1000 L konieczne jest chłodzenie. Albo zbiornik z płaszczem wodnym, albo wymiennik płaski do zbiornika + do tego potrzebny jest agregat chłodzący.
Dezynfekcja – OXI.
Mycie – przydaje się Karcher. Lub OXI + szczotka.
Zlewać znad osadu raczej trzeba kilka razy, przy sedymentacji, fermentacji itd. Także musisz mieć ilość zbiorników +1 zapasowy. Najlepiej wszystkie zbiorniki jednakowe, bo można podmieniać pokrywy, wszystko pasuje itd.
Do zlewania potrzebujesz pompę. (zdejmujesz pokrywę, wsadzasz wąż, zlewasz z góry aż do mułu) Przydałby się też filtr.
Tutaj masz pompę z filtrem do małych pojemności: (chociaż już przy 3 tyś litrów to będzie trochę trwało) https://www.eurowin.pl/pl/p/Filtr-12-ply...olombo/887
Do butelkowania na początku może być „półamatorska” rozlewarka jednobutelkowa: https://www.eurowin.pl/pl/p/Nalewarka-na...ewna./1272
Taką rozlewarką przy 2 osobach zrobisz rozlew + kapslowanie około 100 but/godzina.
CO2 – Nagazowanie robi się w butelkach lub specjalnych zbiornikach do fermentacji ciśnieniowej (ale to koło 50 k pln za zbiornik).
Zastanów się też jak to będziesz przechowywał, bo jak zabutelkujesz 1000 albo 5000 butelek to na podłodze ich nie poustawiasz. Więc albo masa skrzynek albo taki kontener: https://www.eurowin.pl/pl/p/Kontener-na-...duzy-/1420
Etykietowanie, banderolowanie to można zrobić ręcznie.
Zbiorniki. Muszą być z pokrywą pływającą. Zapomnij o wynalazkach w stylu mauzer. Cydr nie może się utlenić, bo straci 90% swoich walorów i będzie się nadawał tylko na calvados.
Cena 3k pln za 1000l, a przy zbiornikach ze stożkowym dnem około 6k pln (dużo łatwiejsze w użytkowaniu i czyszczeniu). To takie podstawowe, najtańsze.
Przy całościowej inwestycji jak wydasz 12 tyś pln na zbiorniki, to będzie i tak mało i pozostałe koszty będą większe…
Fermentację należy przeprowadzić na zimno. Przy pojemności 1000 L konieczne jest chłodzenie. Albo zbiornik z płaszczem wodnym, albo wymiennik płaski do zbiornika + do tego potrzebny jest agregat chłodzący.
Dezynfekcja – OXI.
Mycie – przydaje się Karcher. Lub OXI + szczotka.
Zlewać znad osadu raczej trzeba kilka razy, przy sedymentacji, fermentacji itd. Także musisz mieć ilość zbiorników +1 zapasowy. Najlepiej wszystkie zbiorniki jednakowe, bo można podmieniać pokrywy, wszystko pasuje itd.
Do zlewania potrzebujesz pompę. (zdejmujesz pokrywę, wsadzasz wąż, zlewasz z góry aż do mułu) Przydałby się też filtr.
Tutaj masz pompę z filtrem do małych pojemności: (chociaż już przy 3 tyś litrów to będzie trochę trwało) https://www.eurowin.pl/pl/p/Filtr-12-ply...olombo/887
Do butelkowania na początku może być „półamatorska” rozlewarka jednobutelkowa: https://www.eurowin.pl/pl/p/Nalewarka-na...ewna./1272
Taką rozlewarką przy 2 osobach zrobisz rozlew + kapslowanie około 100 but/godzina.
CO2 – Nagazowanie robi się w butelkach lub specjalnych zbiornikach do fermentacji ciśnieniowej (ale to koło 50 k pln za zbiornik).
Zastanów się też jak to będziesz przechowywał, bo jak zabutelkujesz 1000 albo 5000 butelek to na podłodze ich nie poustawiasz. Więc albo masa skrzynek albo taki kontener: https://www.eurowin.pl/pl/p/Kontener-na-...duzy-/1420
Etykietowanie, banderolowanie to można zrobić ręcznie.