Cydrownia
#5
Cześć,

sporo lokalnych cydrowni zagranicznych (głównie USA) prowadzi fermanetację tylko w mauserach. W mojej ocenie proces utlenienia nie nastąpi, bo po zlaniu znad osadu wyprę tlen na rzecz CO2 poprzez podawanie go ciśnieniem 1,2atm przez korek, dbając jednocześnie o to, aby nie tworzyły się bąble powietrza w mauserze, tak aby cała przestrzeń wypełniła się CO2.

Zgadzam się, że koszty zbiorników to nie jest jakiś kosmos i cały czas rozważam zmianę mausera na zbiorniki Latina bez płaszcza dla burzliwej fermentacji oraz z płaszczem na spokojną fermentację i dojrzewanie. Co nie zmienia faktu, że 12k mam gdzie indziej do wsadzenia. Czuję jednak, że praktyka może być ważniejsza i się na nie zdecyduję.

W całym procesie widziałem potrzebę jednokrotnego zlania znad osadu + dojrzewanie.

O kontenerze nie pomyślałem. Dzięki!
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydrownia - przez pijeBoLubie - 2024-02-05 11:56 AM
RE: Cydrownia - przez Bartek - 2024-02-06 08:11 AM
RE: Cydrownia - przez pijeBoLubie - 2024-02-06 10:21 AM
RE: Cydrownia - przez ZbyszekTW - 2024-02-06 12:35 PM
RE: Cydrownia - przez pijeBoLubie - 2024-02-06 02:07 PM
RE: Cydrownia - przez ZbyszekTW - 2024-02-06 03:45 PM
RE: Cydrownia - przez Bartek - 2024-02-06 04:37 PM
RE: Cydrownia - przez pijeBoLubie - 2024-02-06 04:57 PM
RE: Cydrownia - przez Bartek - 2024-02-06 07:52 PM
RE: Cydrownia - przez pijeBoLubie - 2024-02-06 08:41 PM
RE: Cydrownia - przez ZbyszekTW - 2024-02-07 11:43 AM

Skocz do: