Cydrownia
(2024-02-06 03:45 PM)ZbyszekTW napisał(a):
(2024-02-06 02:07 PM)pijeBoLubie napisał(a): W całym procesie widziałem potrzebę jednokrotnego zlania znad osadu + dojrzewanie.

Niestety, im dalej w las, tym więcej drzew :-)

PS.
Z tymi zbiornikami, to jest tak, że robi się plan miejsca wytwarzania (czyli np. layout garażu/piwnicy), zaznacza co gdzie stoi - jaki numer zbiornika. Zbiorniki się opisuje tymi numerami.
Do tego załącza szereg dokumentów (np. instrukcję kontroli jakości, listę metod pomiarowych, instrukcję inwentaryzacji, listę certyfikowanego sprzętu kontrolno-pomiarowego, diagram przepływu procesu,...)
I całość tych dokumentów składa się do Urzędu Celno-Skarbowego.
Urząd Celno-Skarbowy przyjeżdża do Ciebie na odbiór i dopiero jak urząd wyda zgodę to możesz prowadzić działalność w zakresie produkcji wyrobów objętych akcyzą. (nie sprzedaży, tylko produkcji, sprzedaż wymaga jeszcze odrębnych pozwoleń).

Ja bym się zastanowił/rozeznał czy jak UCS przyjedzie do Ciebie i zobaczy takie mauzery - czy nie zapyta o certyfikaty, faktury itd... I czy Ci to zatwierdzi.

tą procedurę ogarniam. Co do UCS i kontroli: są mauzery z certyfikatem do kontaktu z żywnością, więc nie powinno być problemu. Z pkt. widzenia "kombinowania" to nie ma różnicy czy będzie to zbiornik ocynk czy mauser, tak samo można podprowadzać. Sprzęt ten, w przeciwieństwie do destylarni, nie jest plombowany.

Btw. masz namiar na jakąś firmę projektową, która potrafi dokonać przekształcenia sposobu użytkowania budynku oraz wykonania projektu cydrowni? Ja niestety nie mogę takiej znaleźć, albo źle szukam.

(2024-02-06 04:37 PM)Bartek napisał(a): I do tego koniecznie jakieś drożdże z niskim zapotrzebowaniem na składniki odżywcze, żeby zminimalizować ryzyko produkcji H2S, np. Lalvin Q23 (jest dużo innych sprawdzonych szczepów).

widziałem w Twoich zestawieniach, ale w pl widzę tylko, że jeden sprzedawca je ma. A zamówienia są z Chin na stronie producenta (przynajmniej tak wynika z listy dystrybutorów).

Ja myślałem nad nastawem z każdą odmianą: https://fermentis.com/en/fermentation/ac...ast-cider/

No i nie ukrywam, że do pomysłu podchodzę biznesowo. A brak mi kunsztu i smaku. Z chęcią nawiązałbym jakąś współpracę w celu ustalenia receptury. Np. z Tobą Bartku Smile Ja w polskim Internecie nie widzę lepszego kandydata Wink
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Cydrownia - przez pijeBoLubie - 2024-02-05 11:56 AM
RE: Cydrownia - przez Bartek - 2024-02-06 08:11 AM
RE: Cydrownia - przez pijeBoLubie - 2024-02-06 10:21 AM
RE: Cydrownia - przez ZbyszekTW - 2024-02-06 12:35 PM
RE: Cydrownia - przez pijeBoLubie - 2024-02-06 02:07 PM
RE: Cydrownia - przez ZbyszekTW - 2024-02-06 03:45 PM
RE: Cydrownia - przez Bartek - 2024-02-06 04:37 PM
RE: Cydrownia - przez pijeBoLubie - 2024-02-06 04:57 PM
RE: Cydrownia - przez Bartek - 2024-02-06 07:52 PM
RE: Cydrownia - przez pijeBoLubie - 2024-02-06 08:41 PM