2024-02-06 08:41 PM
(2024-02-06 07:52 PM)Bartek napisał(a): Tak, te Fermentisy też są OK. Wszystkie poza TF-6 mają małe wymagania.
"Receptura" zależy od tego jakimi jabłkami będziesz dysponował. Masz już jakieś swoje, albo planujesz sadzić - czy będziesz kupował?
Na razie mam deserowe odmiany i z nich coś będę próbował ukręcić. Te, które dziś mam w sadzie to Empire, Bohemia, Golden Delicious i Prince. Więc z tych polskich deserowych to taka trochę zagadka jest i wymaga to testów. W tym sezonie w chłodni jest już tylko Golden. Trzymany jest w tzw. fresh (wyparcie tlenu aby zatrzymać dojrzewanie). Na wiosnę, jak otworzę komorę to wysłodzę i pokręcę coś z Goldena (plus postaram zmierzyć kwasowatość oraz ciężar)
Natomiast zamówione mam Yarlington Mill, Kingston Black i Dabbinet. Te powinienem mieć dwuroczne na następną wiosnę. Łącznie kilkaset sztuk. Rozpiskę jak będę miał pod ręką to uzupełnię wątek. Zamówienie robiłem jakiś czas temu i jestem pewien na 90% co do odmian, ale do ostatniej chwili się wahałem i teraz nie mam 100% pewności.
Jak gdzieś liczyłem teoretyczne mieszanie to wyszło mi to żółto na najlepsze zakresy do "angielskiego".
[Obrazek: https://gcdnb.pbrd.co/images/eXbfKWFX1TN6.png?o=1]
Natomiast sama receptura to połowa sukcesu. W mojej opinii ważniejsze jest zdanie kogoś bardziej wrażliwego na smaki, umiejącego stwierdzić gdzie przesunąć pewne paramtry. Czy dłuższa fermentacja, czy szybciej (lub więcej razy zlać znad osadu), czy zmniejszyć/zwiększyć temperaturę fermentacji/dojrzewania