2024-02-07 11:40 AM
(2024-02-06 04:22 PM)Bartek napisał(a): Zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr/
W szczególności tabele #5 i #6.
Nie polecę Ci konkretnej odmiany, bo nie mam z nimi dużego doświadczenia. Ale może podane terminy zbiorów i zawartości kwasów będą pomocne.
Pomimo, że chcesz zrobić cydr "bardziej kwaśny", polecałbym jednak odmiany o "średniej" zawartości kwasu.
Może dobrym pomysłem byłoby zasadzenie kilku drzewek odmiany typowo cydrowej, żeby trochę podbić kolor i wrażenie w ustach?
Piłem kiedyś testowy cydr z Ignacowa, Dabinett + polskie odmiany - był rewelacyjny!
Dabinett dojrzewa z początkiem listopada i ma bardzo mało kwasu (1-2g/L), więc bardzo ładnie kompensuje nadmiar kwasu np. z Renet.
Nie jest też bardzo agresywny pod względem tanin - właśnie butelkowałem jednoomianowy cydr z tej odmiany i jest bardzo smaczny.
W sumie może źle to ująłem...
Z kwasem sobie poradzę - czy z jego nadmiarem czy brakiem.
Z taninami sobie też poradzę - czy z nadmiarem czy z brakiem.
Najważniejsze, żeby cydr miał aromat i ciało. To takie dość trudne do uchwycenia...
PS.
Na dzisiaj celuję
50% Melrose - bo kiedyś udało mi się zrobić z niej świetny cydr
50% Złota Reneta