Czas fermentacji, cukromierz
#2
Typowy czas fermentacji to 1-3 tygodnie, w zależności od konkretnego soku, szczepu drożdży, etc. W czy fermentujesz? Jeśli masz przeźroczysty pojemnik to zobaczysz, że nie widać już bąbelków. Ewentualnie możesz polegać obserwacji na rurki.

Poza tym nic nie szkodzi, żebyś potrzymał taki cydr jeszcze dodatkowy 1-2 w fermentorze, zanim przelejesz do czegoś mniejszego na dojrzewania/klarowanie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-01 10:25 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-01 11:04 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-01 11:13 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-01 12:32 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-01 06:15 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-02 07:47 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez szo - 2024-10-03 07:03 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-03 07:41 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-03 08:27 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez szo - 2024-10-03 08:58 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-03 09:41 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-03 11:47 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-03 12:43 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-07 10:55 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-07 12:04 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-07 12:10 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-07 12:16 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-07 12:22 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-07 12:32 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-07 01:19 PM

Skocz do: