Czas fermentacji, cukromierz
#4
Z przelewaniem do mniejszego pojemnika trzeba poczekać przynajmniej do momentu, jak fermentacja zwolni - inaczej będzie kipieć.
Ale warto poczekać do czasu jak fermentacja się skończy, żeby więcej drożdży i osadu opadło na dno jeszcze w oryginalnym pojemniku.
Nie ma jakiegoś konkretnego momentu kiedy musisz to zrobić.

Chyba że zaobserwujesz, że na powierzchni zaczynają pojawiać się drożdże kożuchujące - wtedy trzeba zlewać od razu. Ale to jest zwykle problem nieszczelnych pojemników, lub zbyt dużej ilości powietrza w oryginalnym baniaku.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-01 10:25 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-01 11:04 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-01 11:13 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-01 12:32 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-01 06:15 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-02 07:47 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez szo - 2024-10-03 07:03 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-03 07:41 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-03 08:27 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez szo - 2024-10-03 08:58 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-03 09:41 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-03 11:47 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-03 12:43 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-07 10:55 AM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-07 12:04 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-07 12:10 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-07 12:16 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Ognob100 - 2024-10-07 12:22 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-07 12:32 PM
RE: Czas fermentacji, cukromierz - przez Bartek - 2024-10-07 01:19 PM

Skocz do: