2024-10-01 12:32 PM
Z przelewaniem do mniejszego pojemnika trzeba poczekać przynajmniej do momentu, jak fermentacja zwolni - inaczej będzie kipieć.
Ale warto poczekać do czasu jak fermentacja się skończy, żeby więcej drożdży i osadu opadło na dno jeszcze w oryginalnym pojemniku.
Nie ma jakiegoś konkretnego momentu kiedy musisz to zrobić.
Chyba że zaobserwujesz, że na powierzchni zaczynają pojawiać się drożdże kożuchujące - wtedy trzeba zlewać od razu. Ale to jest zwykle problem nieszczelnych pojemników, lub zbyt dużej ilości powietrza w oryginalnym baniaku.
Ale warto poczekać do czasu jak fermentacja się skończy, żeby więcej drożdży i osadu opadło na dno jeszcze w oryginalnym pojemniku.
Nie ma jakiegoś konkretnego momentu kiedy musisz to zrobić.
Chyba że zaobserwujesz, że na powierzchni zaczynają pojawiać się drożdże kożuchujące - wtedy trzeba zlewać od razu. Ale to jest zwykle problem nieszczelnych pojemników, lub zbyt dużej ilości powietrza w oryginalnym baniaku.