2024-10-25 07:13 AM
Spróbuj sobie Cornus'a od Zywera, tam ten Brett będzie na pewno, bo nawet producent o tym napisał w opisie. Tutaj nie jestem przekonany czy to był efekt zamierzony, czy tak wyszło w butelce. Ogólnie przez Brett rozumie się te wszystkie smrodki, przypisywane pracy tzw. "dzikich" drożdży Brettanomyces ("normalne" drożdże to Saccharomyces). Czasem takie drożdże są elementem naturalnej mikroflory i czasem - nie zawsze - dodadzą coś od siebie. To są zapachy typu dym, skóra garbowana, pot, koń, stajnia, a jak było widać na przykładzie Kwaśnego Jabłka również grzyby. Jako niuans może to być interesujące - ale tylko pod warunkiem że to jest niuans i że ten cydr ma również wiele innego do zaoferowania. Niestety w przypadku "nowoczesnych" cydrów, czyli raczej takich o prostym owocowym bukiecie, takie aromaty mają tendencję do dominowania, no i wtedy to już nie jest takie fajne. Podobne aromaty mogą powstawać również za sprawą bakterii FJM.