2024-10-30 05:27 PM
Cześć.
Nastawiłem kolejny cydr, zacząłem eksperymentować i pojawiło się kilka pytań.
1. Czy po zalaniu znad osadu i dodaniu 2g pirosiarczynu potasu na 34 litry zajdzie refermentacja, czy jednak drożdże zostały zabite?
2. Jak długo cydr może pozostawać w damie w celu sklarowania po zalaniu znad osadu? (Nie będzie problemu z nagazowaniem?)
3. Jakie cukry polecacie oprócz erytrytolu do dosłodzenia?
4. Słyszałem o refermentacji za pomocą miodu, jaka ilość na 0.5l?
5. Chciałbym zrobić kilka wariantów cydru dodając różne soki, oczywiście po fermentacji. Jakie dawki soku, co wtedy z cukrem na refermentacje. Dodawać czy jednak nie?
6. Podczas zlewania na cichą wyczułem zapach siarki. Czy jest szansa że zapach ten się zniweluje w damie lub później w butelkach?
Nastawiłem kolejny cydr, zacząłem eksperymentować i pojawiło się kilka pytań.
1. Czy po zalaniu znad osadu i dodaniu 2g pirosiarczynu potasu na 34 litry zajdzie refermentacja, czy jednak drożdże zostały zabite?
2. Jak długo cydr może pozostawać w damie w celu sklarowania po zalaniu znad osadu? (Nie będzie problemu z nagazowaniem?)
3. Jakie cukry polecacie oprócz erytrytolu do dosłodzenia?
4. Słyszałem o refermentacji za pomocą miodu, jaka ilość na 0.5l?
5. Chciałbym zrobić kilka wariantów cydru dodając różne soki, oczywiście po fermentacji. Jakie dawki soku, co wtedy z cukrem na refermentacje. Dodawać czy jednak nie?
6. Podczas zlewania na cichą wyczułem zapach siarki. Czy jest szansa że zapach ten się zniweluje w damie lub później w butelkach?