2024-10-30 08:32 PM
Hej,
Sam robiłem raz rozeznanie gdzie można się kupić coś z zagranicznych cydrów i Darwina.pl wydaje się dobrze zaopatrzony i wysyłający chyba też (nie wiem, bo kupowałem na miejscu). Samą sieć sklepów stacjonarnych polecam, bo kupowałem u nich zarówno polskie (np. Zywer) ale i pierwszy raz spróbowałem francuskiego i hiszpańskiego.
Francuskiego próbowałem Lelouvier Cidre Brut i jest to coś co mi podeszło, przyjemny i ta tanina nieosiągalna z deserówek.
Co do hiszpańskich to próbowałem jeden z cydrowni Sidra Fanjul. Byłem mega ciekaw hiszpańskiej wersji, bo gdzieś czytałem że są one wręcz zaoctowione. Przyznam szczerze, że może rzeczywiście, ale nie przeszkadzało mi to, a powiedziałbym nawet, że całkiem mi to posmakowało. Ten cydr był też bardzo delikatnie nagazowany, bo też i zamknięty zwykłym korkiem. Smak, oprócz wspomnianego zaoctowienia, zmierza moim zdaniem bardziej w stronę 'naszych' cydrów - nie wyczułem tam jakiejś wyraźnej taniny + kolor też jaśniejszy w porównaniu z francuskim.
Sam robiłem raz rozeznanie gdzie można się kupić coś z zagranicznych cydrów i Darwina.pl wydaje się dobrze zaopatrzony i wysyłający chyba też (nie wiem, bo kupowałem na miejscu). Samą sieć sklepów stacjonarnych polecam, bo kupowałem u nich zarówno polskie (np. Zywer) ale i pierwszy raz spróbowałem francuskiego i hiszpańskiego.
Francuskiego próbowałem Lelouvier Cidre Brut i jest to coś co mi podeszło, przyjemny i ta tanina nieosiągalna z deserówek.
Co do hiszpańskich to próbowałem jeden z cydrowni Sidra Fanjul. Byłem mega ciekaw hiszpańskiej wersji, bo gdzieś czytałem że są one wręcz zaoctowione. Przyznam szczerze, że może rzeczywiście, ale nie przeszkadzało mi to, a powiedziałbym nawet, że całkiem mi to posmakowało. Ten cydr był też bardzo delikatnie nagazowany, bo też i zamknięty zwykłym korkiem. Smak, oprócz wspomnianego zaoctowienia, zmierza moim zdaniem bardziej w stronę 'naszych' cydrów - nie wyczułem tam jakiejś wyraźnej taniny + kolor też jaśniejszy w porównaniu z francuskim.