2024-10-30 09:58 PM
Dostałem dzisiaj nową butelkę od producenta, w ramach reklamacji. Tym razem zamknięta już nie korkiem, a porządnym kapslem. Poza tym etykieta dokładnie taka sama i również cydr wizualnie taki sam: idealnie klarowny, blady i mało atrakcyjny; silnie musujący. Ten egzemplarz jest pozbawiony wad. I co ciekawe - nie zawiera również siarczynów. Najwyraźniej poprzednia butelka pochodziła z jakiejś problematycznej partii, której nie uratowała nawet końska dawka SO2.
Cydr ma dość nietypowy zapach - taki trochę sztuczno-owocowy. Jeśli chodzi o smak... to jest to kolejna winnica, która zrobiła cydr, który wcale nie smakuje jak cydr, tylko jak musujące białe wino . Nie wiem jak oni to robią, czy to jest kwestia jakiejś metody, czy dodatku - ale gdybym miał zgadywać w ciemno, powiedziałbym że piję coś na kształt taniego szampana w stylu Dorato. W sumie, jeśli tak się do tego cydru podejdzie, to pije się go bardzo przyjemnie.
Zawartość kwasu wynosi 5,7g/l, czyli wcale nie tak mało - a mimo to cydr nie sprawia wrażenia wytrawnego; wręcz podąża w kierunku pół-wytrawności. I to jest dość ciekawe, bo cukru w nim raczej nie ma, sądząc z nietypowej, rekordowo wręcz niskiej gęstości.
Ciekawe, bo mieszanina wody z alkoholem 6,7% ma gęstość 0,989kg/l - więc zostaje raptem 2g/l na kwas i ew. inne substancje. Coś mi tu nie gra...
Kwasowość całkowita: 5,7g/l
Gęstość: poniżej 0,991 (!)
Nie zawiera siarczynów.
Cydr ma dość nietypowy zapach - taki trochę sztuczno-owocowy. Jeśli chodzi o smak... to jest to kolejna winnica, która zrobiła cydr, który wcale nie smakuje jak cydr, tylko jak musujące białe wino . Nie wiem jak oni to robią, czy to jest kwestia jakiejś metody, czy dodatku - ale gdybym miał zgadywać w ciemno, powiedziałbym że piję coś na kształt taniego szampana w stylu Dorato. W sumie, jeśli tak się do tego cydru podejdzie, to pije się go bardzo przyjemnie.
Zawartość kwasu wynosi 5,7g/l, czyli wcale nie tak mało - a mimo to cydr nie sprawia wrażenia wytrawnego; wręcz podąża w kierunku pół-wytrawności. I to jest dość ciekawe, bo cukru w nim raczej nie ma, sądząc z nietypowej, rekordowo wręcz niskiej gęstości.
Ciekawe, bo mieszanina wody z alkoholem 6,7% ma gęstość 0,989kg/l - więc zostaje raptem 2g/l na kwas i ew. inne substancje. Coś mi tu nie gra...
Kwasowość całkowita: 5,7g/l
Gęstość: poniżej 0,991 (!)
Nie zawiera siarczynów.