Cydr z pytaniami.
#6
Z tym siarkowodorem (założyłem, że o to chodzi) - to jest tak, że we wczesnej fazie dość łatwo można się go pozbyć.
Czasem wystarczy napowietrzyć, dodać pożywki, albo po prostu poczekać i drożdże też go posprzątają.
Ale trzeba uważać, bo siarkowodór wiąże się z etanolem tworząc merkaptan, który powoduje jeszcze gorsze zapachy.
Do tego, warto zwrócić uwagę, że w trakcie fermentacji (z racji ciągłego wytwarzania CO2) wszelkie manipulacje przy cydrze są dość bezpieczne - przelewanie, zaglądanie, wąchanie, napowietrzanie itd.
Także, z tym siarkowodorem lepiej za długo nie czekać...
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr z pytaniami. - przez Adrian - 2024-10-30 05:27 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez ZbyszekTW - 2024-10-30 06:34 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez Adrian - 2024-10-31 12:14 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez adrian26 - 2024-10-31 01:50 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez Bartek - 2024-10-31 02:11 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez ZbyszekTW - 2024-11-01 10:35 AM
RE: Cydr z pytaniami. - przez Adrian - 2024-11-03 03:05 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez Adrian - 2024-11-03 03:11 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez Adrian - 2024-11-03 03:20 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez ZbyszekTW - 2024-11-03 05:22 PM

Skocz do: